Prvýkrát na Slovensku vystavujú v Levoči súbor 56 kresieb Alfonsa Muchu

24.05.2007 Levoča

Levoča 24. mája (TASR) - Ojedinelú výstavu kresieb Alfonsa Muchu nazvanú Slovanstvo bratrské otvorili dnes popoludní v historickej radnici v Levoči.
Výstava prvýkrát na Slovensku prezentuje súbor 56 kresieb autora zo zbierok Galérie hlavného mesta Prahy (ČR). Ide o originálne návrhy k nočnej slávnosti na Vltave, nazvanej Slovanstvo bratrské, ktorá sa konala 3. júla 1926 pri príležitosti VIII. Všesokolského sletu.
Návrhy k slávnosti na vode sú v Muchovej tvorbe ojedinelým súborom. Alegorická loď sa tu stáva súborom násobiacich sa a opakujúcich znakov. Je prostriedkom na vyjadrenie symbolického odkazu od doby mýtickej cez dejinnú prítomnosť až po vízie budúcnosti. Z výtvarného hľadiska sú návrhy neobyčajne slobodné a bezprostredné. Výtvarnú stránku akvarelu dopĺňa kresba ceruzou a belobou. Mucha používal pre neho neobvyklé techniky - rozprašovanie a striekanie. Striedal podkladový farebný papier. Využíval zjednodušovanie bez známok typizácie a štylizácie. Nad celou kolekciou návrhov si udržiaval výrazný nadhľad.
Kamil Tomčofčík zo Spišského múzea v Levoči doplnil, že samotnú slávnosť dramaticky prerušil veľký dážď a zdvihnutá hladiny Vltavy. Časť dekorácií bola zničená a celá akcia už nikdy nebola reprízovaná.
Výstavu pripravilo Spišské múzeum a potrvá do konca septembra.
 

Vyberte región